Forby markfiske?
Jeg så kjapt at det var noe galt med denne anda siden den ikke flykta når jeg kom roende på Løpsjøen i Renaelva. Den virket ikke redd i det hele tatt, og selv om det var en voksen fugl prøvde den ikke å fly. Den nærmest ba om hjelp. Når jeg kom nærmere så jeg hva som feilte den: En markfisker hadde fisket med alt for tynt snøre og slitt av krok med mark, et blysøkke og noen meter med scene. Anda hadde plukket det den mente var fristende mat på bunnen - en saftig, god meitemark. Men i marken satt altså snøret og kroken. Kroken festet seg langt nede i halsen/maven på fuglen. Scena hadde viklet seg flere ganger rundt nebbet slik at det var dønn umulig for anda å få åpnet nebbet. En tragedie som garantert ville endt med en langsom, sikker og pinefull sultedød.  

Siden den ikke var så alt for redd greide jeg å drive den mot land, og når det ble litt grunnere hoppet jeg ut av båten og grep tak i halsen på anda. Da var det fort gjort å fjerne det jeg kunne av scena fra nebbet, men jeg kunne desverre ikke gjøre noe med kroken som satt fast i halsen/maven. Men nå ble det i alle fall mulig for anda å få åpnet nebbet, og med litt flaks vil den begynne å spise. Får håpe at den ikke tar skade av kroken og at kroken ruster vekk uten å gi varige, indre skader.  

Hva skal man gjøre i slike tilfeller? Vil den overleve? Hadde dem mest humane vært å kakke’n i hodet (og forsynt meg med CDC-fjærene)? 

An animal tragedy
I saw that this duck had serious problems: It had swallowed a hook with a worm, and in the fight to free itself the line had tangeled its beak. The bird would have starved to a slow death if I had not cut the line away. I do not know if the bird will survive , but I gave it a fair chance.

 


Til hovedsiden: www.glommaguiden.com